#svinnbra – goda exempel

Högskolerestaurangerna i Sverige, HÖRS

Fredrik Norberg
Fredrik Norberg

På högskolerestaurangerna arbetar man med miljö- och klimatfrågan på bred front. Att arbeta mot minskat matsvinn är därför en självklar del i verksamheterna. Under hösten 2016 startade de ett projekt för att minska matsvinnet med 30 % på tre år.

Hur går det med målet?

-Vi har helt klart minskat svinnet men har inte nått målet ännu, säger Fredrik Norberg, verkställande direktör på Högskolerestaurangerna.

Hur arbetar ni med att minska matsvinnet?

-Generellt sätt är våra restauranger bra på att minimera svinn i produktion och förädling. Ett exempel är att använda hela broccolin genom att riva ner stjälken. Vi använder oss också av ’nudging’, dvs., vi försöker påverka gästernas beteende så att de önskvärda (hållbara) besluten är de lättaste att fatta. Ett exempel är att vi styr gästerna mot de vegetariska rätterna. Ett annat exempel är att vi har tagit bort salladsassietten på några ställen vilket gör att gästen inte får plats med lika mycket på tallriken. På så sätt är det större chans att de orkar äta upp allt. Vi har även tecknat ett avtal med Karma – en app där mat och dryck som blivit över säljs till halva priset.

Finns det något annat du skulle vilja lyfta fram?

-Det ställs stora krav på individen att rädda planeten. Jag och många med mig skulle vilja se ett större grepp från stat och samhälle. Vi är bekväma av naturen, och visst kan vi uppoffra saker men inte till vilket pris som helst.