#svinnbra

Så minimerar du matsvinnet i ditt storkök

I köket

  • Planera menyn så att samma råvaror kan användas flera dagar i rad.
  • Var ordentlig med rutiner – använd de äldsta råvarorna först och var noggrann med hygienen.
  • Se över kylarnas temperaturer och sänk kylan vid behov. Livsmedelsverket rekommenderar en kyltemperatur på +4-5ºC för att maten ska hålla länge.
  • Använd rester till soppor, såser eller lägg ut på salladsbuffén. Frys in om möjligt. Överblivet bröd går att göra krutonger på.
  • Skär inte bort mer än nödvändigt av råvaran när t.ex. grönsaker ska skalas, fisk ska fileas eller kött ska putsas.
  • Använd hela grönsaken! Matgrossisten Menigo har tagit fram en film där de tipsar om hur delar av grönsaker som vanligtvis slängs, kan användas. Filmen finns här: https://www.menigo.se/inspireras/bland-ravaror–rivjarn/minska-svinnet

I serveringen

  • Matgäster inom skola, vård och omsorg måste ges förutsättningar till att äta upp sin mat. Det kan möjliggöras genom att lägga tillräckligt med resurser och tid på måltidssituationen.
  • Om ni redan arbetar aktivt med att minska matsvinnet – kommunicera detta till era matgäster inom vård, omsorg och skola. På så sätt kan gästerna bli inspirerade och motiverade till att minska sitt eget matsvinn. Viktigt är dock att framföra informationen på ett sätt som inte skrämmer barn, unga och äldre att ta för sig av maten.
  • Vid buffé – använd små karotter och kantiner. Fyll på buffén istället för att ställa fram allt på en gång.
  • Byt ut till mindre tallrikar. Stora tallrikar lurar ögat att tro att det ligger en mindre mängd mat på tallriken, vilket kan göra att man som gäst överskattar hur mycket mat man tagit för sig och orkar äta.

Ta bort den separata salladstallriken och låt gästerna lägga salladen direkt på lunchtallriken. Som gäst är det lättare att uppskatta hur mycket man orkar äta om allt ligger på samma tallrik.

Vill du ha fler tips?

Nordiska ministerrådets broschyr ”Kasta mindre mat” innehåller tips och information om hur du som arbetar i restaurang och storkök kan minska matsvinnet i verksamheten.

Livsmedelsverket har tagit fram en liten broschyr med enkla tips om minskat matsvinn i storkök.