#svinnbra – goda exempel

Stadshusrestaurangen på Fiskartorget i Västerås

Jimmy Lennings
Jimmy Lennings

På Stadshusrestaurangen i Västerås finns tanken om minskat matsvinn med i hela ledet från inköp av varor till servering. Med en hög medvetenheten bland personalen och några enkla knep lyckas restaurangen hålla nere matsvinnet. Jimmy Lennings, ägare, ger sina bästa råd:

Anpassa mängden mat som lagas

Håll koll på antalet gäster och anpassa mängden mat som tillagas efter det. Rullade köttbullar går att frysa och använda en annan dag.

Skapa samverkan med grossister

Fråga efter råvaror med korta datum och be om rabatter.

Använd allt i förpackningen

Klipp upp förpackningen och skrapa ur det sista. Du kommer att bli förvånad över hur mycket det finns kvar.

Återvinn rester

Rester från dagen innan går jättebra att använda. Lägg till några nya råvaror och gör en ny rätt, pickla eller lägg ut på salladsbuffén. Man måste vara kreativ!