#svinnbra

Så minimerar du matsvinnet på din restaurang

I serveringen

  • Ta bort den separata salladstallriken och låt gästerna lägga salladen direkt på lunchtallriken. Som gäst är det lättare att uppskatta hur mycket man orkar äta om allt ligger på samma tallrik.
  • Ställ grönsakerna före de animaliska produkterna på buffén. Animaliska produkter såsom kött och fisk mättar mer än grönsaker och har dessutom högre klimatpåverkan.
  • Använd skyltar med positivt budskap för att uppmuntra gästerna till att minimera matsvinnet, t.ex. skyltar om att ta mindre portioner men gärna hämta mer mat senare.
  • Byt ut till mindre tallrikar. Stora tallrikar lurar ögat att tro att det ligger en mindre mängd mat på tallriken, vilket kan göra att man som gäst överskattar hur mycket mat man tagit för sig och orkar äta.
  • Vid buffé – våga börja ta betalt för vikt!
  • Om ni redan arbetar aktivt med att minska matsvinnet – kommunicera detta till era gäster. På så sätt framställs restaurangen i god dager samtidigt som gästerna kan bli inspirerade och motiverade till att minska sitt eget matsvinn.

På menyn

  • Erbjud färre rätter.
  • Planera menyn så att samma råvaror kan användas flera dagar i rad.
  • Testa att inte ha någon fast meny! På så sätt går det att laga mat baserat på det som finns i kylen. Dessutom blir det möjligt att köpa råvaror som är nedsatta i pris hos leverantörerna.
  • Erbjud två eller fler olika storlekar på rätterna och prissätt dem efter storlek.

I köket

  • Fråga leverantörer efter varor med kort bäst-före-datum.
  • Var ordentlig med rutiner – använd de äldsta råvarorna först och var noggrann med hygienen.
  • Laga maten i fler omgångar. På så sätt är det lättare att anpassa mängden mat efter antalet gäster.
  • Se över kylarnas temperaturer och sänk kylan vid behov. Livsmedelsverket rekommenderar en kyltemperatur på +4-5ºC för att maten ska hålla länge.
  • Skär inte bort mer än nödvändigt av råvaran när t.ex. grönsaker ska skalas, fisk ska fileas eller kött ska putsas.
  • Använd hela grönsaken! Matgrossisten Menigo har tagit fram en film där de tipsar om hur delar av grönsaker som vanligtvis slängs, kan användas. Filmen finns här: https://www.menigo.se/inspireras/bland-ravaror–rivjarn/minska-svinnet

Det som blir över

  • Använd rester till soppor, såser eller lägg ut på salladsbuffén. Frys in om möjligt. Överblivet bröd går att göra krutonger på.
  • Mat som blir över går att säljas som matlådor. Det finns appar, t.ex. Karma eller ResQ club, som hjälper restauranger att sälja överbliven mat till sänkt pris.
  • Skänk överbliven mat till välgörenhetsorganisationer, t.ex. Stadsmissionen.
  • Erbjud gästerna att ta hem mat de inte orkar äta upp i en ”doggybag”.

Vill du ha fler tips? Nordiska ministerrådets broschyr ”Kasta mindre mat” innehåller tips och information om hur du som arbetar i restaurang och storkök kan minska matsvinnet i verksamheten. Ladda ner broschyren här: https://www.norden.org/sv/publication/kasta-mindre-mat