Från hållbart syslöjdsarbete till storskalig vattenrening. När finalisterna till Miljö och klimatpris 2019 avslöjades i höstas blev det tydligt att variationen är stor på det arbete som många i länet gör för miljön. Av ett 20-tal nominerade togs tio finalister ut av miljö- och klimatrådets beredningsgrupp.
I tuff konkurrens stod till sist FlexiClean AB som vinnare och en glad Peder Eneroth konstaterade att priset är ”en fin kvittens på att förtaget gör ett bra arbete”. Men glädjen var även stor bland de övriga finalisterna.
-Vi blev mycket stolta över att ha blivit nominerade i en grupp med så många starka kandidater. Att arbetet vi gör uppmärksammas blir ett kvitto för hela verksamheten att det vi gör i vårt tänk med återvinning och miljöarbete har betydelse, säger Bengt Eriksson, chef på Arbetsmarknadsenheten i Surahammars kommun.
Surahammars kommun har sedan 2018 drivit ett projekt där deltagarna på Arbetscenter bland annat har tillverkat fågel- och insektsholkar. Finansieringen till holkbygget kommer från försäljning återanvänt material. På Återbruket i Surahammar finns nämligen en container där innevånarna kan lämna in saker för återanvändning. De föremålen tar Arbetscenter tillvara på och piffar upp dem innan de går till försäljning i den egna secondhandbutiken.
-Att vi är aktiva beror på ett genuint intresse från personalen som finns på Arbetscenter. Vi ser också den stora möjligheten till enkla jobb som också är meningsfulla och har stor betydelse för vår omgivning, säger Bengt Eriksson.
En av finalisterna som belönades med ett hederspris var den förpackningsfria butiken Skafferiet Västerås AB.
-Jag är så stolt och glad över detta hederspris! Det känns som ett riktigt erkännande av att det här är bra för framtiden. Framför allt att hela konceptet med att handla förpackningsfritt och i lösvikt kan spridas så att fler får reda på att den möjligheten finns i Västerås, säger Maria Davies som driver butiken i Västerås.
Diplomet hänger idag på väggen ovanför kassan mitt i blickfånget och går inte att missa. Maria Davies har arbetat med miljöfrågor i nästan 20 år inom industri och verkstad. Men hon tyckte att det sakandes bra möjligheter att handla hållbart. Hon ville arbeta med något som kunde göra det lättare för alla att göra hållbara val i vardagen. I butiken säljs alltså alla produkter utan förpackning. Du tar själv med dig din behållare som vägs före och efter påfyllning. Sortimentet är till största del ekologiskt.
Både Maria och Bengt menar att vi alla kan bidra till miljö- och klimatarbetet med både stora och små medel. Det gäller att tänka till så att många bäckar små blir till en bred å.
-Jag tänker igenom det som ska köpas, behöver jag verkligen den saken?! Jag ser ju den stora mängden saker som kommer in till oss från återvinningen som får ett nytt liv. Dessutom kunde jag konstatera efter en stor vindsröjning hemma att jag samlat alldeles för mycket saker som jag inte använder, men som säkert någon annan får användning av nu när jag lämnat det vidare, berättar Bengt Eriksson.
-Att använda fantasin för att återanvända saker som annars kan ses som avfall. Jag använde till exempel gamla rissäckar och tygremsor till inslagningsmaterial till julklapparna, avslutar Maria Davies.